پنل خورشیدی (سولار‌پنل)

خورشید بزرگ‌ترین منبع تولید انرژی تجدید پذیر در دنیا محسوب می‌شود. این منبع انرژی همیشگی بوده و بهره‌وری از آن می‌تواند برای هر کشوری منافع فراوانی به همراه داشته باشد. در گذشته سوخت‌های فسیلی مثل نفت، گاز و زغال‌سنگ بیشترین استفاده را در جهان داشتند. درواقع تمامی انرژی موردنیاز از سوخت‌های فسیلی تأمین می‌شود؛ اما همان‌طور که می‌دانید سوخت‌های فسیلی تجدید پذیر نیستند و قطعاً روزی منابع آن‌ها به‌طور‌کلی به اتمام می‌رسد. برای تشکیل و تولید مجدد آن‌ها نیز میلیون‌ها سال زمان نیاز است و اگر منابع آن‌ها به اتمام برسد قطعاً جهان با مشکلات زیادی روبه‌رو خواهد شد.

علاوه بر این سوخت‌های فسیلی موجب آلودگی هوا  و طبیعت شده و می‌توانند محیط زیست را به خطر بیندازند. استفاده از آن‌ها نیز معمولاً کاری پر‌هزینه است. به‌عنوان‌مثال اگر توجه نموده باشید، همه کشورها به‌طور خدادادی دارای منابع نفت و گاز نیستند‌. به همین دلیل برای تأمین نیاز خود باید نفت و گاز را از کشورهای دیگر وارد نمایند، که این کار طبیعتاً نیاز به بودجه بسیار بالایی دارد. از این رو بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان با چاره‌اندیشی در این خصوص، سعی بر جایگزینی انرژی تجدید پذیر به‌جای سوخت‌های فسیلی دارند.

خورشید یک منبع تمام‌نشدنی از انرژی تجدید پذیر است که  هر کشور می‌تواند با کمک آن به‌راحتی انرژی موردنیاز خود را با کم‌ترین هزینه تأمین کند. یکی از روش‌هایی که با کمک آن می‌توان بیشترین استفاده را از انرژی خورشید داشت، استفاده از پنل خورشیدی یا سولار پنل می‌باشد. پنل‌های خورشیدی صفحاتی با ابعاد مختلف هستند که در فضای باز یا بر روی پشت‌بام ساختمان‌ها نصب می‌شوند. با تابش نور خورشید به این صفحات برق تولید می‌شود. صفحات یا پنل‌های خورشیدی، الکترون‌ها یا ذرات انرژی‌دار خورشید را دریافت نموده و طی فرایندی آن‌ها را به برق تبدیل می‌کنند. استفاده از پنل خورشیدی در تمامی کشور‌های دنیا، نسبت به گذشته بسیار رایج‌تر شده است. در کشور ما نیز از این نوع پنل برای تأمین برق ساختمان‌های تجاری، کارگاه‌ها و … استفاده می‌شود.

چرا که ایران معمولاً کشوری با روز‌های آفتابی بوده و می‌تواند بیش‌ترین بهره‌وری را از انرژی خورشیدی داشته باشد. قیمت پنل خورشیدی ایرانی نیز معمولاً بسیار مناسب است. در کشور ما شدت تابش خورشید مخصوصاً در مناطق جنوبی به‌گونه‌ای است که وقتی نور آن با صفحات خورشیدی اصابت می‌کند، به ازای هر یک مترمربع پنل حدود یک‌ کیلووات برق تولید خواهد شد.

به همین دلیل با استفاده از این پنل‌ها و برق خورشیدی می‌توان برق  پرمصرف‌ترین ساختمان‌ها را نیز تأمین نمود؛ اما در حالت کلی قبل از خرید، بهتر است در خصوص همه‌چیز درباره پنل های خورشیدی تحقیق نموده و اطلاعات لازم را کسب نمایید.

معرفی بهترین انواع پنل خورشیدی در بازار

پنل های خورشیدی انواع مختلفی داشته و هرکدام برای استفاده در مکان‌های خاصی مناسب هستند. علت تنوع این صفحات خورشیدی، روش متفاوت تولید آن‌ها و نوع مواد اولیه خاصی است که در ساخت هر یک از این پنل‌ها به کار می‌رود. در ادامه  به معرفی بهترین انواع پنل‌های خورشیدی در بازار پرداخته‌ایم:

1

مونوکریستال

2

پلی کریستال

3

نوار رشته‌ای

4

فیلم نازک

5

کادمیوم تلورید

  • صفحات خورشیدی مونوکریستالی

مونو در لغت به معنای یک یا تک می‌باشد. این نوع صفحات خورشیدی همان‌طور که از نامشان مشخص است، از یک نوع سیلیکون خاص تولید می‌شوند. به همین دلیل ظاهری بسیار یکنواخت دارند و کاملاً خالص هستند. حاشیه این صفحات خورشیدی گرد بوده و به علت وجود میله‌های کریستالی ظاهر کلی آن‌ها استوانه‌ای به نظر می‌رسد.

این نوع صفحات خورشیدی به‌طور میانگین حدود ۲۵ سال عمر مفید دارند. این نوع صفحات خورشیدی نسبت به بسیاری از سولار پنل‌ها، تا چهار برابر انرژی بیشتری تولید می‌کنند؛ اما فاکتور منفی این نوع پنل خورشیدی نیز قیمت بسیار بالایی می‌باشد که دارند.

  • صفحات خورشیدی پلی کریستالی

از دیگر انواع پنل خورشیدی می‌توان ‌به سولار پنل‌های پلی کریستالی اشاره نمود. پلی در لغت به معنی چند یا چندگانه می‌باشد. علت نام‌گذاری آن‌ها این است که در تولیدشان از چند نوع سیلیکون خالص مختلف استفاده می‌شود؛ اما چون برای تولید آن‌ها نیاز به کریستال کمتری خواهد بود، معمولاً قیمت مناسب‌تری نسبت به پنل‌های مونوکریستال دارند. این مدل پنل‌های خورشیدی، معمولأ ظاهری بسیار یکنواخت داشته و از دور به رنگ آبی دیده می‌شوند.

این نوع پنل معمولاً مقاومت نسبتاً کمتری در برابر گرمای خورشید داشته و پیش‌بینی می‌شود عمر کوتاه‌تری داشته باشند. پنل‌های خورشیدی پلی کریستالی معمولاً به‌آسانی حمل می‌شوند و جا‌به‌جایی آن‌ها کار دشواری نخواهد بود. این مدل پنل خورشیدی چون ظاهر یکنواختی ندارد، معمولاً از زیبایی کمتری برخوردار است.

همچنین چون در تولید آن‌ها از چند سیلیکون مختلف استفاده می‌شود، معمولاً بازدهی زیادی نداشته و برق بسیار کمتری نسبت به پنل‌های خورشیدی مونوکریستال تولید می‌کنند؛  اما درهرحال به علت قیمت مناسبی که دارند، در ایالات‌متحده، انگلیس، استرالیا و… بسیار محبوب و پرفروش هستند.

  • صفحات خورشیدی نوار رشته‌ای

صفحات خورشیدی نوار رشته‌ای به شکل خاصی تولید می‌شوند. برای تولید آن‌ها ابتدا سیلیکون به حالت مذاب در‌می‌آید. سپس سیم‌های مقاوم از داخل سیلیکون ذوب‌شده خارج‌شده و کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. از کنار هم قرار گرفتن این سیم‌ها، پنل خورشیدی نوار رشته‌ای تولید می‌شود. این پنل‌ها معمولاً فضای زیادی را اشغال نمی‌کنند و تولید آن‌ها نیز هزینه‌های بسیار مناسبی را در برمی‌گیرد؛ اما ساخت آن‌ها معمولاً انرژی بیشتری را در برمی‌گیرد.

  • صفحات خورشیدی فیلم نازک

فیلم نازک یکی دیگر از انواع پنل‌های خورشیدی می‌باشد. این پنل خورشیدی در هر ابعادی  قابل ساخت می‌باشد. این نوع پنل خورشیدی کارایی کمتری نسبت به انواع دیگر دارد. صفحات خورشیدی فیلم نازک بسیار ظریف بوده و ضخامت کمی دارند. به همین علت انعطاف‌پذیری بیشتری داشته و حمل‌و‌نقل و نصب آن‌ها بسیار ساده‌تر صورت می‌گیرد.

  • صفحات خورشیدی کادمیوم تلورید

این نوع پنل خورشیدی نیز بسیار ظریف و سبک هستند و در تولید آن‌ها از موادی با نام کادمیون استفاده می‌شود. در حین تولید این نوع پنل، گاز کربن بسیار کمتری تولید می‌شود؛ اما چون کادمیوم یک ماده سمی است بازیافت آن کار دشوارتری خواهد بود. این پنل خورشیدی مصرف آب کمی داشته و بازدهی زیادی دارد.

مهم‌ترین مزایای خرید و استفاده از پنل خورشیدی

استفاده از پنل‌های خورشیدی می‌تواند مزایای فراوانی برای مصرف‌کننده به همراه داشته باشد. به همین علت این سیستم‌های تولیدکننده برق امروزه در دنیا طرفداران زیادی پیداکرده‌اند. در زیر مهم‌ترین مزایای استفاده از صفحات خورشیدی را نام‌برده‌ایم:

مزایای خرید و استفاده از پنل خورشیدی
  • صرفه‌جویی در هزینه‌ها

اولین مزیت استفاده از پنل‌های خورشیدی صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌باشد. چون این پنل‌ها از انرژی خورشید استفاده می‌کنند، هزینه برق آن‌ها رایگان خواهد بود. در‌نتیجه دیگر نیاز به پرداخت هزینه‌های سنگین برای تأمین برق ساختمان‌ها نیست.

  • کمک به حفظ محیط زیست

اگر کشور‌های جهان از سوخت‌های فسیلی به‌منظور تأمین انرژی استفاده کنند گاز کربن دی‌اکسید تولید می‌گردد و زمین نیز گرم‌تر می‌شود. همه این موارد برای محیط زیست مضر هستند. این در حالی است که پنل خورشیدی بدون مصرف آب و تولید گاز کربن دی‌اکسید فعالیت می‌کند و در‌واقع حافظ  و دوستدار محیط زیست است.

  • دوام بسیار بالا

پنل‌های خورشیدی در برابر بارش باران و تگرگ و یا هر عامل دیگری مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می‌دهند. به همین علت مابین ۲۵ تا ۴۰ سال دوام می‌آورند. در‌نتیجه می‌توان گفت که این نوع پنل‌ها در سال‌های طولانی قابل‌استفاده می‌باشند.

  • قابل‌استفاده در هر نوع شرایط آب‌و‌هوایی

حتماً شما نیز ازجمله افرادی هستید که تصور می‌کنید پنل های خورشیدی تنها در هوای گرم فعالیت می‌کنند. حال جالب است بدانید بازدهی این پنل‌ها در آب‌و‌هوای سرد بالاتر است. چون اگر هوا بیش‌ازحد گرم باشد، میزان تبدیل فوتون‌ها به برق کاهش می‌یابد. در‌نتیجه شما می‌توانید از پنل خورشیدی در هر نوع شرایط آب و هوایی استفاده کنید‌.

  • امکان فروش برق

اگر پنل خورشیدی بیش‌ازحد نیاز برق تولید کند امکان فروش برق آن وجود درد‌. معمولاً شرکت‌های سازنده، برق اضافه را از مصرف‌کننده خریداری می‌نمایند‌.

استفاده از پنل خورشیدی چه معایبی به همراه دارد؟

باوجوداینکه پنل‌های خورشیدی مزایای فراوانی دارند، می‌توانند برخی فاکتور‌های منفی نیز داشته باشند. به‌هرحال نمی‌توان انتظار داشت که این صفحات خورشیدی تنها جنبه‌های مثبت داشته باشند و دارای هیچ‌گونه فاکتور منفی نباشند. در زیر مهم‌ترین معایب استفاده از این صفحات خورشیدی را نام‌برده‌ایم:

  • فقط در روز برق تولید می‌کنند

این پنل‌ها تنها در طول روز که نور خورشید وجود دارد، می‌توانند فعالیت کنند؛ یعنی در شب‌ها یا زمانی که هوا ابری است نمی‌توان از آن‌ها استفاده کرد. البته اگر از باتری خورشیدی برای ذخیره انرژی استفاده کنید، این مشکل تا حد زیادی قابل‌حل خواهد بود.

  • پنل‌های خورشیدی قیمت بالای دارند

این صحیح است که با خرید پنل‌های خورشیدی دیگر نیاز نیست که برای برق خود هزینه پرداخت کنید؛ اما خرید این سیستم‌های تولیدکننده برق نیز هزینه‌های بالایی را در‌بر می‌گیرد، چون معمولاً صفحات خورشیدی قیمت نسبتاً زیادی دارند. علاوه بر این باید هزینه‌هایی نیز برای نصب باتری، سیم‌کشی و … پنل خورشیدی بپردازید.

2

نحوه انتخاب و خرید بهترین پنل خورشیدی خانگی

اگر شما نیز ازجمله افرادی هستید که تصمیم گرفته‌اید از پنل‌های خورشیدی در ساختمان خود استفاده کنید، می‌بايست برای خرید به برخی نکات مهم توجه نمایید. انتخاب و خرید پنل های خورشیدی باید بر اساس معیار‌های خاصی صورت پذیرد که در زیر به آن‌ها اشاره نموده‌ایم:

  • متراژ ساختمان

اولین معیاری که می‌بایست در حین خرید پنل‌های خورشیدی مدنظر قرار دهید، متراژ ساختمان می‌باشد. اگر فضای شما محدود است، بهترین گزینه پنل‌های خورشیدی مونوکریستال می‌باشند؛ اما اگر ازنظر متراژ و فضا محدودیتی ندارید، پنل‌های خورشیدی پلی کریستالی انتخاب بهتری خواهند بود.

  • قیمت

قیمت نیز از معیارهای مهم در حین خرید پنل خورشیدی محسوب می‌گردد. اگر نمی‌خواهید برای این کار زیاد هزینه کنید، بهترین کار خرید پنل‌های پلی کریستالی یا فیلم نازک است؛ اما اگر ازنظر هزینه محدودیتی ندارید می‌توانید پنل‌های خورشيدی تک بلوری یا مونوکریستال را انتخاب کنید.

  • گارانتی

گارانتی پنل‌های خورشیدی نیز بسیار مهم است. سعی کنید این صفحات را از مراکز یا شرکت‌هایی خریداری کنید که محصولاتشان گارانتی و ضمانت دارد. به‌این‌علت که گارانتی دار بودن پنل خورشیدی، به شما کمک می‌کند که از خدمات پس از فروش آن استفاده‌ کنید.

مدت‌زمان موردنیاز برای نصب پنل خورشیدی

نصب نمودن پنل‌های خورشیدی درواقع مهم‌ترین مرحله می‌باشد. معمولاً افراد سوال می‌کنند که نصب پنل برای خانه‌شان چه مدت‌زمانی به طول می‌انجامد؟ زمان انجام این کار به عوامل مختلفی بستگی دارد. نصب پنل های خورشیدی امری تخصصی بوده و باید توسط افراد حرفه‌ای انجام گیرد. یک‌خانه با متراژ متوسط حداقل به ده صفحه خورشیدی کوچک نیاز خواهد داشت.

حال بر اساس متراژ خانه و تعداد پنل‌های خورشیدی، این کار معمولاً یک تا سه روز به طول می‌انجامد. علت طولانی بودن مدت‌زمان نصب پنل خورشیدی این است که این صفحات ابعاد بزرگی دارند و حمل‌و‌نقل و نصب قطعات آن‌ها کاری زمان‌بر است. علاوه بر این برای هر صفحه خورشیدی نیاز به نصب اینورتر و باتری نیز خواهد بود.